Greșeala regelui

Șahul nu are absolut nicio legătură cu norocul.
În șah câștigă numai cel care își folosește mai intens și mai organizat mintea.
Norocul este exclus. Șahul este doar gândire.



Există o legendă foarte interesantă despre cel care a inventat jocul de șah. Conform legendei, pe regele Indiei l-a încântat jocul de șah, după ce a descoperit că există un astfel de joc. Și l-a încântat așa de mult, încât a decis să îi ofere o recompensă celui care a inventat șahul.

Inventatorul jocului de șah a fost adus în fața regelui Indiei, iar regele i-a cerut să îi spună cu ce anume poate să îl răsplătească pentru faptul că a inventat un joc așa de minunat.

Inventatorul i-a spus regelui Indiei :
„Tabla jocului de șah are 64 de pătrate. Pentru primul pătrat vreau să îmi dai un singur bob de orez. Pentru al doilea pătrat vreau să îmi dai două boabe de orez. Pentru al treilea pătrat vreau să îmi dai patru boabe de orez, adică dublul boabelor pentru al doilea pătrat. Pentru al patrulea pătrat vreau să îmi dai opt boabe de orez, adică dublul boabelor pentru al treilea pătrat. Și tot așa. La fiecare pătrat se dublează numărul boabelor de orez pe care trebuie să le primesc.”


Regele Indiei, după ce a auzit cerința inventatorului, s-a mirat foarte mult și a zis: „Cum, numai atât îmi ceri? Așa de puțin? Un bob de orez pentru primul pătrat, două boabe de orez pentru al doilea pătrat, patru boabe de orez pentru al treilea pătrat? Bine, fie, dacă așa vrei.”

Regele Indiei a dat ordin să fie îndeplinită cerința inventatorului. Însă, după o săptămână, trezorierul a venit la regele Indiei și i-a spus:
„Mărite rege, îmi este imposibil să îndeplinesc cerința inventatorului. Am făcut calculul și rezultă așa de multe boabe de orez, încât ne-ar trebui producția de orez din întreaga lume, pentru nouă sute de ani…”

Un bob de orez este mic și neînsemnat. Dar nu dimensiunea bobului de orez este importantă, ci rezultatul uriaș pe care îl poate aduce duplicarea continuă a acelui bob de orez.

In Matematică se numeşte creştere exponenţială.
Numărul total de boabe de orez de pe întreaga tabla de şah pe care le-a cerut Inventatorul ar fi :
1 + 2 + 4 + 8 + 16 + ... = 264 − 1 = 18,446,744,073,709,551,615 = 18 x 1018

ceea ce inseamnă mai mult de 461 miliarde de tone şi un volum mai mare decât muntele Everest...!