O nouă viață...



"Din prima zi de viata, oamenii sunt educati sa fie loiali sistemului de credinta in care s-au nascut. Loialitatea ii ajuta pe preoti sa-i exploateze pe credinciosi, pe politicieni sa exploateze masele, pe soti sa isi exploateze sotiile, pe parinti sa isi exploateze copiii, pe invatatori sa-i exploateze pe elevi.

Loialitatea este pur si simplu o necesitate pentru fiecare grup de interese. Dar ea reduce intreaga omenire la o masa de retardati. Ea interzice intrebarile. Interzice indoiala.

Le interzice oamenilor sa fie inteligenti. Iar un om care nu e capabil sa se indoiasca, sa puna intrebari, sa spuna "Nu" atunci cand considera ca ceva nu e in regula, coboara sub conditia de om, devine animal.

Daca iubirea este ceruta, devine loialitate. Daca iubirea e oferita fara a fi ceruta, este un dar gratuit, care iti inalta constiinta.

Daca increderea este ceruta, esti inrobit. Dar daca increderea apare din tine, ceva supraomenesc creste in inima ta.

Diferenta e foarte mica, dar de o importanta covarsitoare: cerute sau comandate, iubirea si increderea devin false.

Cand apar de buna voie, au o valoare urisa. Nu te fac sclav, te fac stapan pe tine insuti, pentru ca sunt iubirea si increderea ta. Iti asculti inima. Nu asculti de altcineva. Nu esti fortat sa dai ascultare cuiva. Iubirea se naste din libertatea ta, increderea se naste din demnitatea ta, si amandoua te imbogatesc.

Asta este ideea mea despre noua omenire. Oamenii vor iubi, dar nu vor permite sa li se porunceasca sa iubeasca. Vor avea incredere, dar increderea se va baza pe convingerile lor, nu va fi impusa de scripturi, structuri sociale, preoti sau politicieni.

Nimeni nu are dreptul sa-ti porunceasca in ce fel sa-ti traiesti viata. Traieste-o dupa inima ta, asculta de bataile ei, intra in necunoscut la fel cum un vultur zboara pe cer in libertate deplina, necunoscand limite...

Aceasta este exercitiul spiritualității autentice..."

𝐎𝐒𝐇𝐎